geng budak slumber

Thursday, June 28, 2012

JODOH

Assalamualaikum n peace..=)

fuhh..sebelum mula buat kerja..terasa cam nak tulis nie...sebab pagi2 dah baca paper berita penceraian Raja Azmi...divorce after 28 years of marriage?


ntah aku layak tidak nak cakap pasal nie...cuma ini sesuatu yang aku fikir...

Even someone close to me  bercerai selepas perkahwinan berusia 17 tahun...dan selepas 2 tahun bercerai...pasangan tu kawen balik...

boleh nampak apa yang cuba aku fikirkan?

suka atau tidak....jodoh tu memang rahsia Allah...jadi untuk yang belum ada pasangan walaupun usia semakin senja..(err...senja ke?)...tak ada sebab sebenarnya untuk anda sedih...

dan ini adalah salah satu sebab kenapa anda perlu bangun setiap kali hati rabak...ya...dia dah robek2 kepercayaan yang korang bagi...dah sia2 kan semua yang korang korbankan..soalnya...iklaskah ko cintakan dia kalau ko ungkit semua yang ko dah bagi..sakit...itu memang pasti....separuh  nyawa hilang?separuh semangat pergi?sila bangun dengan separuh lagi...

balik pada kes cerai tadi...kita memang tak tahu apa masalah diorang..dan gayenye pun bercerai dengan cara baik...masing2 nak membahagiakan hati masing2...

ada yang dah risau?

rasanya normal untuk sapa2 pun risau bila kawan2 dah mula amik turn bina keluarga tapi ko masih xde progress...masih terfaktab dalam relationship...dan ada masa rasa nak give up terus...tambah lagi dengan cerita2 yang camnie kan?

satu2 nya cara untuk teruskan hidup..berdepan dengan masalah..berdepan dengan rasa takut yang diam2 dah cam tatoo kat hati korang selepas kekecewaan...pernah dengar "satu cara untuk menghilangkan ketakutan anda pada sesuatu ialah dengan berdepan dengan ketakutan tersebut"

and obviously ketakutan yang aku maksudkan kat sini....ketakutan untuk cuba mencintai lagi selepas di kecewakan...

jodoh...kalau Allah tu kata qun fayaqun...yang kenal 2 3 bulan pun boleh kawen...yang kawen 28 tahun pun boleh cerai..

cinta sepatutnya mendekatkan kita dengan Allah..bukan menjauhkan...

cinta itu anugerah indah dari tuhan untuk hambanya..kecewa kerananya bukan alasan untuk anda menyerah..

manusia memang suka cari alasan..cuma yang membezakan kita...alasan apa yang kita cari..

alasan untuk terus maju..atau alasan untuk jadi yang kecundang..

buktikan setia anda pada tuhan sekuatnya...dan satu masa Allah akan buktikan cintanya pada hambanya..


yakin,sabar,usaha,tawakal..eh?da macam motto sekolah pulak..>.<


p/s: life is interesting journey..you never know where it takes you...







3 comments:

Shafina Nadirah said...

take things as it comes.. :)
nikmatilah kebahagiaan dan juga kesusahan..
once in a life.. :)

Deq's Qienz said...

percaturan Allah adalah yg terbaek.kgd² musuh kite pon bley jadi jodoh kite..hehee

Annisa mulia said...

InshAllah ^^
Good girls deserve the best men :)