geng budak slumber

Friday, June 29, 2012

TUDUNG: fesyen atau tuntutan agama?

asslamaulaikum n peace..=)

banyak keje sebenarnya..tapi cam biasa..aku tak leh tengok keje banyak2 nie...otak jem..bile otak jem...kene rilek kejap bagi otak straight dulu...tehehhehe...

macam biasa...most entry aku kat blog nie..atas dasar bila aku terfikir..terusss taippp supaya tak lupa..pasal lately aku memang dah jadik pelupa bebeno dah...banyak makan semut agaknya..lucky je aku tak lupa password portal UUM bila nak kene verify result untuk di hantar ke senat supaya makcik hot ini bulehhh bergraduasi dengan jayanya bulan 10 nanti..oh!tak sabar!setahun tunggu tahu?

ok...back to the topic..pesen kalau menaip memang tak leh kalau tak terpesong kan?bahahaha

as we can see...now ada macam2 tudung..n pesen gadis2 sekarang..(gadis ke?teheheh..) memang kreatip bebeno bab nak lilit pusing pin sana pin sini dengan tudung...sambil menunaikan kewajipan as muslimah sambil berfesyen youuuu....kelas kau kan jahhh....

aku bukan apa..ini pendapat aku la ye..

sebab aku memang tak suka nak judge sapa2 pun...biasanya bila aku kurenggg berkenan tengok sesetengah minah bertudung dengan cara tudung yang di pakai + baju suma..aku assume...mereka2 ini..include me also sedang belajar sedikit demi sedikit untuk menutup aurat dengan sesempurna mungkin...jadi bagi mereka peluang..jangan terus menjatuhkan hukum seperti:

1.tudung pendek = muka tak malu..ahli neraka la kau
2. tudung lilit2..berkaler = saje la tu nak tarik perhatian lelaki
3. tudung bawal lama = eww..out dated..
4.purdah = wahh jaga2 nie mesti haram police nie..suma nak ko haram kan..jangan kawan ngan dia

dan soooo onnnnn...macam2 judgement lagi yang ada kat muka bumi nie..nak judge orang sangat pun ko duk dalam bilik diam2 tutup muka ngan bantal pastu jerit la sorang2 kat situ..tehehhe..


shawl...what I wear for now (pic nie amik kat google..pemilik pic....sowi yee.)

turban style...its..hhmmm...akan di ulas kemudian

tudung bawal..by QOMA boutique nie...nice kan?

nie antara fesyen tudung yang ada skang kan..belum lagi bawal 2 tone la...yang ada manik laa...shawl pun macam2...but satu benda aku cukup tak berkenan

bila fesyen lebih di utamakan dari tuntutan sebenar bertudung tu...yes..aku pun masih lagi cuba membaiki diri dengan tudung yang aku pakai...perempuan..nafsu 9..nafsu mengejar fesyen nie pun satu hal..

fesyen..aku seyesly really into fesyen..whats hot?whats in..what not to wear..but who set the rule of fashion...human rite?and who set the rules in religion?god rite?

memuaskan tuntutan siapa yang lagi penting?

fashion nie kalau ko nak kejar sangat pun aku rasa boleh semput..silap2 boleh jadi badut fesyen..If u know what I mean..tak salah bereksperimen..untuk nampak berbeza...tapiii..rasanya biarlah seswai dengan diri sendiri..

untuk aku sendiri..aku prefer something yang selesa..selesa maksudnya kat sini...bila aku pakai..aku tak rasa malu...tak rasa over..tak rasa macam alien..and style aku langsung tak berkenan..turban..honestly..for me...muslim women/gurl tak patut pakai dis kind of hijab..okey..is turban a hijab anyway?

yes..cita rasa kita nie berbeza2...masing2 ada hak untuk memilih macamana kau pilih untuk jadi yang taat atau jadi yang ingkar..rite?

dan tak selamanya yang ingkar tetap ingkar yang taat terus taat kan?it depends on you..as for me..aku memang tak akan judge sesiapa...aku prefer bagi peluang untuk seseorang tu berubah...sedikit demi sedikit..

kalau berbahas bab nie pun..memang tak akan habis sampai bila2...macam aku pernah cakap sebelum ni..manusia memang suka cari alasan..yang membezakan kita cuma alasan apa yang kita cari...

dalam kes nie..alasan untuk ingkar..atau alasan untuk taat...

apa2 pun...jangan langsung tak cuba ubah diri..dek kerana nak nampak cantek and up to date sangat...

macam aku pernah cakap dalam entry how I start wearing Hijab dulu...semuanya bermula dengan niat..dan kat sini la aku rasa..alasan keikhlasan untuk bertudung tu agak releven...ikhlas = lebih sempurna cara berhijabnya...

belajarlah wanita2 sekalian..berperang dengan nafsu anda..anda dan anda... bukan hanya untuk nampak cantek semata2 dengan hijab..tapi juga...di redhai Allah dengan hijabmu..=)

again...who set the rules of fashion? human...and you can never satisfy a human..never..can you satisfy god?

yes..amar makruf nahi mungkar...its will not be easy...no..but as long as you make THE EFFORT to change...you always gonna fine the way..=)

till then...gud day peeps..

p/s: aku harap....semua artis yang makin ramai berhijrah untuk bertudung tu bukan sebab fesyen tengah IN..tapi memang ikhlas..=)

3 comments:

cik najihah said...

hai sis..lame jugak x singgah hihi..
aah dah ada yg punya..insyaAllah berkekalan amin..
btw pakai tudung tuntutan agama..x de dolak dalih dah..kite sebagai perempuan sepatutnya tau ape yg patut & x..
semoga Allah permudahkan semuanya

Shafina Nadirah said...

biar diri dikata kuno..
janji selesa n xnmpk mcm clown wannabe..
yg pnting penuhi tuntutan agama..
aku sendiri masih belajar mnjdi muslimah sejati.. jom kita berhijab mengikut tuntutan agama.. =)
peace no war..

Encik JI said...

yg pnting tdung tu tutup dada... kalau dah tau dada tu mantap, pkaila yg bsar skit. jgn pakai yang nak x nak je..

mata lelaki ni sangat bahaya. imaginasinya tinggi.