geng budak slumber

Wednesday, October 31, 2012

menjaga diri

assalamualaikum n peace..=)

semalam tak busy pon..tapi taktau nak update ape...blur semacam...plus kena wat keje leceh....aku benci cek stok PPE...terutamanya boots...bodo bau kaki...(=.=')

malam semalam gak aku dah tak mampu nak tahan rasa curious nak stalk someone..pejadah aku rasa gitu aku pon tak paham....xde la rasa rindu ke ape ke...cuma CURIOUS...ok foine..ada la menyibuk sket...kehkehkhek...

dan...klik2 sket...ok..dah..puas hati..masih kelihatan sangat gay...kahkahkhakha....


hmm...lets go to the roots of what I really wanna write...

aku tak baek..pernah jahil..I mean...skang pon masih berusaha tambah ilmu..dan iman...dan..berusaha sdayanya jadi lebeh baek..dari hari2 semalam...owh..kalau aku leh delete rekod kelakuan tak semengah aku few years back..memang aku delete..pesen tak reti jaga diri...terutama when it comes to love..

destructive love...aku more to dis kind of person...destructive love ni lebeh kurang macam...mencintai dengan pengorbanan yang sangat melampau...dan merosakkan diri sendiri...ala macam lagu apa tu ek..

"biar saya rosak lah binasa kerana dia tidak mengapa"

pui!

jenis tak sayang diri sendiri konon demi mmempertahankan cinta dan menjadi yang terbaek untuk orang yang aku sayang...ahhh..geli plak taip ayat nie...(=.=')

but through time I learn..sebelum nak jaga orang..kena jaga diri..sebelum nak sayang orang..sayang diri sendiri....

if you wanna others to respect you..respect yourself...ini in term of...menjadi someone yang sangat menjaga maruah diri dan family...love someone the right way....

and to love someone in a right way ialah bila mana kau tak jadi macam bitch bila ngan dia...

bitch maksud aku macam pompuan simpanan...ahh..paham2 je lah kan?ke tak paham?

jenis ku-berikan-apa-saja-demi-cintaku tu semua bullshit...honestly..lagi banyak 'nikmat dunia' kau bagi kat boipreng kau..lagi tuhan kurang kan kasih sayang antara korang...

jangan salahkan dia lah kalau dia sayang kau atas dasar nasfu..kalau kau sibuk layan nafsu dia lagi banyak dari kau mencari jalan kebaikan dengan dia...itu cari mati..cari nahas....

selalu ingat yang mahal dan susah nak dapat tu selalunya akan di hargai lebih dari yang murah....tengok diri kau sendiri lah....kalau ada 2 jam tangan..yang harga beratus atau ribu mungkin..yang kau kumpul duet separuh mampos nak beli dengan jam tangan harga RM10 yang boleh dapat kat pasar malam...mana lebih di korang jaga?

jam RM10 nie boleh beli banyak plak kan?pastu yang gunanya satu tangan..means...jam2 tersebut terpaksa share satu tangan untuk di gunakan....rosak..buang..campak...

heh..metafora sangat kan kau eqin....

paham kan apa yang cuba sampaikan?ke tak paham?

buat2 paham je la..=p

comel..(^.^)


pape pun...bagi aku...sayang kat orang tu tak salah pun...cuma janganlah sampai jadi bangang...

indahnya wanita itu...bila dia pandai menjaga maruahnya..=)

p/s: berusaha untuk terus bertahan..

p/s/s: ini namanya kuatkan hati sendiri gak..peace..=p


Monday, October 29, 2012

moving..on?out?

assalamualaikum n peace..=)


"ke angkasa
dan kembali
ku tetap berada disisi
cinta kita bagaikan fantasi
kau lah yang ku miliki
kau lah yang ku mencari
selama-lamanya"

tetibe teringat lagu nie...1 of my feveret song...

baru je 2 3 minit lepas replacement aku datang opis jumpe pegawai atasan aku..mungkin ada urusan kot...rasa macam dah tak lama sangat dah aku nak tinggalkan tempat nie...

16 NOV is my last day...so about 18 hari lagi...fuhhhh.....

one of my japanese bos pon dah transfer ke Singapore...Yoshinari san...

picture from breakthrough ceremony hari tu...he is 27..

arghhh....then I have to move out from my house now...and start new independent life yang aku nak sangat dari taun lepas....dah dapat peluang camnie...berat hati plak kan....lempang nak qin lempang? (=.=')

got few month sebelum 2013...kehhek..few month la sangat..lagi 2 bulan je kan?and tangungjawab bakal bertambah lagi....sobs~I hate being adult...nak kecik balikkkk....sobs~

owh...semalam aktiviti aku ialah bermalasan sepanjang hari...khekhke....tapi hari nie rasa macam nak rajen...rasa je lah...rajen ke tak kite tengok kemudian...

hmm..hujung minggu ingat nak pegi wayang....tengok sinister...kau tau aku punya ralat tak dapat tengok cite nie terbawak2 dalam tidur..sobs~nak tengokkkk gakkkkkkk

google image

dan...esok gaji!

(^.^)

kbai

p/s: kalau masa boleh pause...ok...terguna kalau..(=.=')




Saturday, October 27, 2012

SURAT BUAT FUTURE HUSBAND..-REPOST-

assalamulaikum n peace...=)

sebenarnya benda nie aku post tahun lepas..surat cik asyieq untuk bakal suaminye

terjumpa masa aku mengodek blog sendiri..gila syok sendiri...and tetibe rasa nak repost dengan sedikit editing...

dear future husband,

saya mungkin clumsy bile saya nervous
saya mungkin kuat jeles
saya mungkin suke makan comot
saya mungkin pakai baju sesuka hati saya
saya mungkin akan bercakap tak berhenti-henti bile saya excited
saya mungkin akan wat perangai gile tetibe
saya mungkin akan mengade tetibe merajuk xde sebab
saya mungkin mempunyai pelbagai perangai pelik seperti suke tarik bulu kaki awak
saya mungkin suke cakap tak cam yang ade dalam hati saya
saya mungkin termasak tak sedap setiap kali
saya mungkin PMS pastu marah-marah awak sesuke hati saya
saya mungkin suke wat mende yang awak tak jangka
saya mungkin wat muke bila awak makan sotong(benci gile sotong)
saya mungkin jadi super kejam bile jumpe kucing
saya mungkin suke buli awak wat ape yang awak tak suka
saya mungkin kadang2 jadik manusia paling lembik depan awak
saya mungkin sangat kuat perasan

TAPI

saya nak awak tau...
dengan segala keburukan yang saya ade..saya cume wanita biasa yang sayangkan future husband saya sape pon awak..n saya selalu nak jadi super woman awak yang leh tolong awak n ade untuk awak tiap kali awak perlukan saya
saya leh jadik dokter awak bila awak sakit
saya leh jadik mekanik awak bile kereta awak rosak
saya leh jadik tukang jahit awak bila seluar awak koyak
saya leh jadik tukang masak awak bila awak lapar tengah malam
saya leh jadik radio buruk awak nyanyi lullaby time awak nak tido
saya leh jadik apa pon awak nak..saya kan superwoman awak

JANJI
awak tak tipu saya..awak jujur dengan setiap benda yang awak buat...awak sayang saya seadanya saya...sekarang jugak saya bertukar jadi 'superwoman'

dan tentunya...UNTUK AWAK SAHAJA!

aww..suweeet takkk???? *puppyeyes*


p/s: saya tunggu awak..dengan gigih!jangan risau!

korban masa depan?

assalamualaikum n peace...=)

sebenarnya celaka gak perasaan kene keje ari ramai orang still tengah cuti....=.='

ofis sunyi umanghaihhhhhh..sabo je la hati....

owh..BTW...selamat hari raya aidil adha semua...ada yang terkorban?dikorban?mengorban?

semalam satu hari yang sangat awesome...kehkehk..memang beza keluar ngan boipreng..atau kengkawan ngan keluar ngan muhrim....

kau balik kui 1pg xde sape nak marah siap tinggalkan kunci kat luar senang kau nak masuk...aah...memang best...

dapat lak sepupu sepapat jenis gile...dapat layan kepala hamekkk kau karok sampai 3 jam....boleh muntah pelangi duk menyanyi...=.='

cerita lain...

"awak..nak resit boleh?kat resit tu letak la no tepon ke...."

-aidil adha 2011;7E Karak-

*senyum*

aku tau jalan masih jauh....dugaan pun bukan sikit2...dan lagi...manusia boleh berubah....

keadaan sekeliling boleh ubah manusia...aku faham tentang tu..dan aku masih taktau keadaan aku kat tempat baru nanti...tempat xde malam...tempat tak mati 24/7..tempat yang tak tido....masih xde bayang

aku...sedang cuba buat sesuatu yang aku langsung tak suka...LANGSUNG TAK SUKA....

but I have to do this...korban sedikit rasa senang hati dan rasa suka untuk tujuan yang kurang jelas aku rasa...entah..esok siapa tahu..mungkin esok2 baru aku sedar kenapa aku kena buat semua nie....peluang depan mata..kadang2 kena buat apa yang kita tak suka sebelum dapat buat apa kita suka kan? *cubapositif*

sejauhmana sangat aku dapat simpan rasa tak senang dalam hati....

yang aku faham..aku sedayanya mahu pegang pada janji...ya..aku tak tahu tentang esok...langsung tak tahu...dan sebab tu aku selalu mintak tuhan tetapkan hati aku...aku taknak jadi manusia berbeza bila kat sana...langsung taknak...

harap juga tindakan duduk di kelilingi sahabat yang selalu mengingatkan tak mengubah siapa aku hari ini...

aku masih mahu menjadi satu manusia yang...

tak suka tempat sesak
tak suka tempat ramai orang
tak suka tempat serabut

dan...

tak sesukanya beri hati pada orang lain selain kamu..

sebab BAHAGIA yang aku dapat selepas bencana itu....dari diri aku hari ini...dan hati aku hari ini...

dan aku..TAKNAK KEHILANGAN RASA BAHAGIA TU

p/s: rasa macam dah cakap merepek semalam...=.=' malu plak

Thursday, October 25, 2012

kalau dan...

assalamualaikum  n peace..=)


sayangku, aku yakin..kau sebahagianku
sayangku, aku pasti takdir kita bertemu

biarkan semua berlalu
All I know I'll always have you
penganti tempat mengadu
selamanya engkaulah...hanya

Aizat Amdan -Jerrypah-

dah play rasanya lebih dari 10 kali lagu nie dari semalam...hehehheh....*sengihkerang*

kalau...

mak aku cukup pantang bila aku start guna kalau...dia cakap...orang selalu guna kalau nie orang yang selalu regret past and tak bersyukur...okeyyy makkk.....(=.=')

kadang2 dalam hidup nie kita selalu rasa sangat terluka bila kita hilang sesuatu yang kita terlalu ingin...sebab kita rasa benda tu memang dah terbaek sangat dah untuk kita.....dan aku tak nafi...selalu memang rasa muak dengar setiap yang terjadi ada hikmahnya..

sebab kita tak nampak apa yang kita bakal dapat esok...tapi bila kita dah dapat ganti dari apa yang kita hilang...masa tu baru mengaku kan?setiap yang terjadi ada hikmahnya....dan sedar..apa yang kita nakkkk sangat selama hari nie bukan yang terbaek untuk kita pon...

maka aku rasa...kalau yang aku nak guna kali nie...mak pon mesti tak marah...heheh...

kalau tak hujan semalam mana mungkin aku dapat pelangi hari ini(^.^)

owh...BTW..semalam pegi tengok wayang...lama sangat tak tengok wayang...aku ngan mr.wolverine memang suka la jugak Nicholas Cage...biasa cerita yang dia belakon jenis cite best yang boleh layan..

tapi jujur sejujur jujurnya..semalam aku tengok STOLEN...


CITE NIE BOSAN NAK MAMPOS...

dari start sampaiii habesss....tinggal aku adalah sangat bersabar je tengok cite nie...boring..(=.=')

half cite Mr.wolverine dah ajak aku kua...tapi aku kan positif kan..konon jap lagi mesti cite nie jadi best nie...dan hampeeeeeeeeeeeeeeeeh jeeeeeeeeeeeewwwwwww...lagipun kitorang gedik g amik sit tengah2..nak kua pon dah payah...ok..pasnie amik sit tepi...pape hal senang blah...*takenote!*

kesian je kan awak layan sabar tak bertempat saya pakcik....hahha....cite macam tak de motif sangat...

merompak..kene tangkap..klua jail...partner cari..culik anak..mintak tembusan..nak selamatkan anak..merompak lagi...bunuh2..tengok dia membunuh pon xde feel....hampeh..

tah..aku memang rasa cite nie xde motif...agaknye Nicholas Cage dah xde job sangat sampai belakon cite bosan gile camnie...

jenis cerita tahap better beli VCD cetak rompak RM5 dari g wayang...MEMBAZIR...

ok..tu je..

kbai

p/s: hidup nie memang penuh dengan keajaiban sebenarnya....PENUH

Tuesday, October 23, 2012

CNN JADIAN

assalamulaikum n peace...=)

aku mengantok...(=.=')

esok cuti..minggu nie duk cuti berselang2 sebab nak cuti direct cuti dah abes....so esok cuti..lusa keje...jumaat cuti..sabtu keje..ahad cuti balik..ko mampu....jilaka betoi...nak taknak kena keja gak....walaupun hakikatnya konpem makan gaji buta tak buat apa sabtu tu...tensi toi....(=.=') nak amik halfday admin tinggal aku sorang....jimbek je...

arghhh...nape tah 2 3 ari nie rasa macam tak cukup rehat..bukan buat keje apa sangat pon..ke sebab merepek banyak sangat sampai lewat malam....haihhhh...

owh...lately...aku dapat satu lagi benda tak bape best kat opis yang sangat awesome nie...seriyus cakap..opis aku nie best..tapi bese la..dalam satu tempat best mesti ada punya benda yang cam haremmm je kan...

jenis CNN JADIAN..pesen dapat cerita setengah menet lepas...2 saat lepas tu habessss..satu kampung tau..apakah?

jenis camnie...jangan lah cakap benda peribadi..memang masakla ko lepas tu...

menyampah gila sebenarnya..lama gak simpan menyampah tu..tapi jenis aku memang malas nak port....orang jenis gedik...mulut becok tak bertempat, suka merunggut, suka tagih simpati orang...hurghhhh...kadang2 tengok pun naek meluat...ulser dalam mulut pon nak bagi tau semua orang?

kalau mak aku..dah kena carut dah...sakit mulut je...bi*** tak sakit?...khakhak..aku cukup tak tahan kalau mak aku dah start cakap camtu..dah menyampah amat lah kalau gitu....

tambah lawak...CNN JADIAN kadang2 jenis lupa tengok cermin...tuduh orang laen mulut puaka dan internet bergerak..aku hanya mampu ketawa tutup muka...jenaka apakah ini....(>.<)

dan jenis aku juga...kalau terlalu menyampah..aku prefer elak dari dengar cerita sembang....buat2 pekak...suka respon..tak suka diam je..kang aku buka mulut...jadi gaduh..jadi perang besar...dan jadi KURANG PANDAI terutamanya....aku tak suka tunjuk kekurangan pandaian aku kat public...buat malu je nanti....kalau dia nak tunjuk kurang pandai..aku alukan saja..dan aku..buat pekak jugak...lantak kau lah nak bergaduh ngan sapa pon..pesen kurang motif dalam hidup camnie..kita kira cincai je lah..janji jangan libatkan aku...

dan owh...

aku tengah risau pasal duet....

itu je..kbai

p/s: macam perlukan sandal baru...

Monday, October 22, 2012

LOVE : luar jangka dan pelajaran

assalamuaikum n peace..=)

haiii..aww....cakap pasal cinta pulak kan kauuu.....gedik sangatttt....(>.<)

actually ini macam benda yang aku observe...dari pengalaman sendiri dan orang laen...well aku kan jenis menyibuk gila semua benda sibuk nak tau...curiousss je memanjang...kehkehkek...

most yang aku tengok..sekali dalam hidup nie..sape2 pun lah...akan jatuh cinta yang tahap kau sanggup jadi manusia paling bodoh..kuasa cinta tu kadang2 memang unexpected..

love can turn satu manusia 360 darjah dari sifat asal ada masa...hebat kan ciptaan tuhan yang satu nie...even manusia pertama yang di ciptakan tuhan Adam a.s pun boleh buat unexpected thing demi cinta dia pada hawa..

pembunuhan pertama dalam dunia pun sebab cemburu cinta...dan benda yang paling kekal dalam dunia pun cinta...cinta Allah...=)

eh..terpanjang plak muqadimah...kehkehkhe..pesen pulun..=p

what I'm trying to say..

kadang2...bila kau rasa kau pernah jatuh cinta gila2 sampai tahap kau sanggup buat apa2 je.. kau fikir itulah cinta terakhir...kalau hilang...kau takkan mampu jadi macam tu balik...

ada masa sampai tahap dah tak mampu nak bukak hati pun bila dah kecewa...sebab kecewa sangat...

well..some people born lucky...dapat cinta pertama yang sungguh2 tu sampai akhir hayat..but most..cinta pertama cuma mampu jadi pelajaran...mampu jadi panduan masa depan je..

apa yang aku rasa sangat amazing tentang love nie..bila mana orang yang kau biasa kenal sangat takut pada komitmen boleh jadi seorang sangat komited..

dan ada masa kau akan rasa you don't deserve to be with that person..di sebabkan kekurangan kau..di sebabkan rasa tak yakin kau..dan di sebabkan macam2 perkara yang kau fikirkan...

tapi yang takjubnya rahmat tuhan nie...seorang manusia itu mampu ketepikan segala kekurangan kau dan terima kau seadanya..tanpa banyak soal..walaupun kadang2..benda tu cuma realistik untuk awal hubungan atau kejap je..but it happens kan

walaupun bak kata mak aku..dalam konteks cinta nie kita dah kena realistik skang..sebab cinta je memang tak boleh bagi kau makan...tapi bagi aku..demi cinta..takkan kau nak bia orang kau sayang kebulo?

sebabkan sayang yang wujud dalam cinta...banyak benda mustahil jadi tak mustahil untuk seseorang tu..

contoh paling mudah...

kenapa mak ayah kita langsung tak kisah menyusahkan diri kerja bagi kau makan..pelajaran...pastikan keselamatan kau...sedangkan kalau diorang nak dump kau dalam tong sampah macam selalu jadi skang diorang boleh buat...yes..part of it is responsibility diorang towards you..but most?

because they love you...

dalam hidup aku paling dekat aku nampak..ayah aku..

maybe dia bukan seorang ayah yang super duper perfect..tapi aku rasa dia tetap seorang super hero...sebab walaupun dia takde keje besar..tak berpelajaran tinggi dan kadang2 macam tak heran je kat anak2..dia sanggup keje siang malam...untuk besarkan aku ngan adek2..dan mak?

cinta mak memang takde bandingan...

aku pernah terfikir..kenapa nak menyusahkan diri buat something demi orang laen...you can be selfish..boleh senangkan hati sendiri je..buat ape2 pun pk diri sendiri je..macam certain people post kat FB kenapa single tu best..

single tu best sebab tak payah jaga perasaan orang laen
single tu best sebab duet tak habes beli kredit 
single tu best sebab tak payah fikir camne nak pujuk si dia merajuk
single tu best sebab boleh enjoy sesuka hati 

dan the list goes on and on...

but think..

if single is that awesome kenapa dalam target hidup semua orang mesti ada 'nak kahwin'

why you must on the end of the road getting married with someone?

owh aku cakap camnie bukanlah aku nak korang pk jeee pasall nak kawennn je kan..apa aku cuba sampaikan ialah..jangan menolak fitrah...there is nothing wrong menyimpan harapan satu masa nanti kau akan jumpa one person yang boleh cintakan kau setulus hati...terutama yang pernah kecewa nie

ini apa mak aku cakap kat aku bila aku cakap aku taknak kawen akibat terlalu kecewa...well aku rasa mungkin ada yang faham kot perasaan "aku dah penat dengan semua benda dan aku penat nak bercinta biarlah aku camnie je tak nak kawen fullstoppppp" hahha...itu yang aku rasa..and bila aku cakap benda tu kat mak...

mak aku cakap...

yes..she know I'm hurt...really bad..tapi mak mintak aku fikir...bagi contoh pada diri dia sendiri...

memang anak2 boleh jaga dia kalau sakit..tapi sejauhmana anak2 boleh jaga..takkan sama macam pasangan..and she said...she don't know what will happen to her one day if my dad was not around...and aku tak boleh lawan fitrah manusia biasa yang memang perlukan someone by our side...

aku cuma mampu diam je masa tu..sebab hati keras kan...sebab aku fikir...a strong women can always take care of herself...without a man...I can stand really strong...I can take care of myself...as long as I got all the money...I can take care of myself...dasat kan hati orang kecewa?

biar tak kawen dari kawen dapat laki menyusahkan...ini 1 dari pegangan aku...sampai sekarang pun...itu yang buat aku tak rasa terdesak untuk cari cinta..cuma aku dah tak tutup hati macam dulu...aku dah bagi peluang untuk diri sendiri..coz we all deserve the love that god had created for us...

yes...strong women can take care of herself...but she deserve to be love also...jangan musnahkan peluang diri sendiri untuk bahagia hanya kerana terlalu kecewa...

cuma perlu mencintai dengan betul...mencintai dengan tujuan untuk dapat redha dari Allah..dan mintak sentiasa di lindungi dari perkara keji yang boleh berlaku akibat cinta...

dan sampai bila2 pun jangan berhenti berdoa...alhamdullillah aku sangat bersyukur dengan rezeki yang Allah bagi aku setakat nie..

owh?aku ada post amalan doa mudah makbul sebelum nie...just klik kat link tu...jujur cakap lepas aku amalkan benda tu...doa jadi mudah makbul...dengan syarat..sungguh2 dan yakin...

dan kalau doa aku tak makbul pon aku still tenang dan redha...

ok..meleret ke mana pulak nie...hehheheh...

panjang sangat plak rasanya...

untuk setakat nie..apa aku boleh cakap..aku banyak belajar dari cinta dan perkara luar jangka yang jadi sebab cinta...

cinta pernah buat aku jadi anak derhaka
cinta pernah ubah aku dari seorang yang keras hati jadi lembut hati
cinta pernah ubah aku dari seorang yang ceria jadi seorang yang murung
cinta pernah buat aku belajar terima diri sendiri
cinta gak yang ajar aku betapa aku seorang yang mampu overcome apa2 dugaan pun
cinta pernah ubah aku jadi lebih baek


dan aku berpegang pada percaya..

percaya Allah maha merancang..dia tau yang terbaek
percaya semua manusia deserve rahmat dariNYA
percaya usaha, doa dan tawakal
percaya pada diri sendiri...

p/s: no matter who you are...jangan rasa rendah diri...coz everyone deserve all the bless from god


pening

assalamualaikum n peace..=)

sedang dalam proses tambah hutang....pening..pening..pening....

=.='

sabtu half day balik n9 kenduri bapak sedara belah mak....ahad da balik sini balik...pastu kene provoke...tido dalam keadaan stress..orang gila kapel ngan orang gila memang itu la makan dia....=.='

rasa macam nak kena buat brain alignment je..macam ada bahagian yang dah tak bape nak betoi..apaaakahhhhhhhhhh?????

terjiwang lebeh pulak lately...kehehk....macam orang mabuk dah

dan..

duk membilang hari menuju penghijrahan yang agak major kali ini...

mak jangan nangis yeee....hehehe

0wh..hari tu ada post pic ngan atok sedara yang agak muda..belah mak...bukan hari tu la..semalam je pon....time kenduri punya pic....kehkhekhek....korang pecaya aku cakap tu BF aku?...kemaen curious kan korang nak tengok BF aku....kehkhekhehke....

nak tepek pic kat sini aku tak transfer lak ke thumbdrive...PC nie bukan leh blutot...tak inzal betoi pesen cerita takde pic nie...

untung kan ada atok sedara muda gila...kehkehkhehke.....apa pina?seiras?hakhkahk....(>.<) sakit perut aku pagi2 okehhh...=P

err...

takde benda kot nak cerita lebeh....pic xde xbest...hehe..

till then..ena jangan bengang..=P

p/s: selebet gila masuk opis hari nie...isnin tahu isnin..maaaalassssss

Friday, October 19, 2012

MELAKAR MIMPI

assalamualaikum n peace...=)

sumpah tak tipu aku malas gila keje ari nie..ok foinee...hari2 pon malas tapi hari nie die punya malas sampai ke tulang itam....deeep je die punye rasa....=.='

hmm...

just wanna express what I feel lately..

aku seorang perempuan biasa
punya satu impian
impian yang hampir mustahil
impian yang aku anggap cuma fantasi

dan kini ia kita...
cuba melakar mimpi
bayangan masa depan indah juga
hati lapang tiap kali memikirkannya

ingin lakukan perkara gila bersama
ketawa menangis bersama
saling menjadi superhero




walau hakikat hidup ini tak selamanya indah
kita tetap mahu percaya
pelangi itu buat kita selamanya

aku melakar setiaku
kau melakar lindunganmu

biar jalan ini kita lalui bersama
hingga hari tua
membilang anak dan cucu
berkongsi kisah lalu
kau kesat air mata aku
aku jadi tampungan bahumu...

bertahan untuk setiap dugaan
melawan setiap tentangan

sampai saat aku atau kau pergi
biar kita terus melakar mimpi
mimpi terindah hingga syurgawi


jangan berhenti senyum denganku
jangan berhenti ketawa denganku
jangan hilang di saat2 sendu
aku di sini sayang
saat indah dan walang

kerana kita
tuhan cipta bersama
sejak dari syurga

kerana kamu miliki setengah jiwaku
dan aku miliki setengah dirimu

p/s: 6.5 tidak akan boleh berdiri tanpa 6...0.5 nilainya terlalu derita





               




moment of sentap

assalamualaikum n peace..=)

ho hoi! ari nie makan free hoi!

lahap sangat kan kau makan free je suka...ehhe....itu pon pasal ari nie ada monthly gotong royong...maybe last lah gotong royong aku kat sini...*sedeh* T.T

owh...back to the topic..moment of sentap?ahahaha..suka hati engko je kan nak rojak bahasa...owh tolong jangan rejam aku...=P

lets start..

memang sentap bila......

bila ko duduk dalam kete...dah nak g keje..tetibe ko sedar...kunci tertinggal dalam umah...dan umah ko..kat tingkat 12 plus lif rosak hari tu...

bila ko menanti kol dari sesorang dah 2 3 hari..then bila dia kol siap buat luahan perasaan...ko nak terberak sangat..

bila ko kebulo tahap gaban...tengah lazat2 makan..tetibe ada cicak dalam makanan ko...

bila ko dah separuh mati key in data penting yang urgent tetibe pc ko terpadam..pastu ko teringat..ko tak save menatang tu sume..

bila ko dah lambat sangat nak g keje...cari kunci kete tak jumpa...rupa-rupanya benda tu memang ko dah cucuk kat tempat start tu...

bila ko dah cari wallet ko kat tempat yang biasa ko letak...tapi tak jumpa...bila member ko cari..eh jumpa?guna ilmu itam ke apa..

bila ko baru lepas mandi...nak pegi tengok tv...cari spek tak jumpa...bila orang laen carikan benda tu betoi2 depan mata...

bila ada orang cakap.."saya nak cakap something nie" pastu ko curious skali ngan anxiety sangat nak tau apa orang tu nak cakap sekali dia cakap.."xde apa2 lah"

bila ko eksaited nak dating melawa semua..sekali kua dating selipar ko putus...

bila ko rasa ko lah orang paling comel pakai high heel hari tu...jalan confident je sekali turun tangga tergolek..depan crush...di saksikan member2 yang paling kuat menganjeng....

bila kau taip mesej panjang gila berbunga2 bila nak send kredit ko tamat tempoh...

bila ko send mesej luahan perasaan dalam moment yang sangat sesuai tapi mesej tu tak delivered..

sentap tau sentap...

kadang2 bila mengadap benda2 nie sume..skill muka sardin memang la amat di perlukan..mujur aku master bab muka sardin..kehkhekheke....

itu je lah kot..

kbai

p/s: hye pakcik!!sedang membacakah?rajennnnyewwwwwww

p/s/s: nana dah selamat bersalin baby boy kui 11 malam tadi

Thursday, October 18, 2012

rasa pelik dan sedikit buah fikiran

assalamualaikum n peace..=)

aku taip entry nie sambil sambung entry NATM-1 breakthrough ceremony....hebat kan?khekhekhek...

ini semua demi ko ena...kehkheek...sila bangga sekarang..=P

fuhhhh...

untuk perubahan yang baru sahaja berlaku...aku rasa pelik..dia punya pelik memang sangat pelik..memang lawak juga rasa kat diri sendiri yang hampir belajar menjadi lone ranger for the rest of my life tetibe ada satu goal yang luar dari jangkaan...

pelik hoi..pelik3..

tapi xpe...dah boleh cope...bukan susah pon..just dance with the music....hehehhe..metafora sangattt....(^.^)

and it was kinda hilarious when luv u become new fighting words...=P

hoi! jiwang!

janji...orang yang tidak menepati janji adalah orang yang munafik..aku rasa most muslim tau kan?

for now..aku sangat berdoa aku tidak jadi manusia yang mungkir janji...dengan menetapkan hatii...walaupun ada sangatlah risau dengan dugaan yang bakal tuhan bagi...eh?macam pantun..

memang apa yang kita nak dalam satu2 relationship tak semestinya kita akan dapat..macam kita nak satu2 kriteria dalam memilih pasangan tak semestinya kita akan dapat semua..sebab..perfect guy/girl memang tak wujud dalam dunia nie..

so...aku memegang beberapa prinsip supaya aku boleh stick dengan janji yang aku dah buat...

1. sekali pilih jalan itu..hadap dan terima...baik dan buruk..kalau negatif...react positively...outcomes mesti positive lepas tu..

2. sabar..bincang..hehhe..tak suka..menyampah about sesuatu...talk about it..

3. tidak mencari alasan untk turn away..tapi mencari alasan untuk keep stay...kalau ikhlas dan jujur 

4. save..save some special fact, atau kata2 atau kejutan...

5. think..nak curang ke..nak wat sesuatu yang bodoh like test market ngan orang laen..sila fikir akibat dari perbuatan itu...berbaloikah?

itu some of it...tapi jodohkan..doa,usaha,tawakal...

usaha sampai nampak dengan jelas apa kebenaran dan apa yang sepatutnya..

and rileks...dance with the music la katakan khennn..hehheheh

and the most important part is...HATI DAN KEINGINAN...

kenapa penting?

sebab kalau aku la kan..aku taktau orang laen...kalau hati kata nak...memang best ke tak best ke aku orait je...leh hadap benda tu...

dan kalau aku memang nak sesuatu tu..aku usaha sampai aku dapat!

hehe..itu je kot

'awak jadi wolverine org sampai bila2 ye..'

kbai

p/s: masa cepatlah berlalu!





NATM-1 breakthrough ceremony

assalamulaikum n peace..=)

entry berperam....stok buat asam...kehkehk...sambung balik...walaupun dah basi sangat dah...hari kejadian ialah 4 OCT bersamaan besday noda san..=)

aku nak update cite nie sebab kang dah malas kang memang takkan letak la kat blog...sayang ok...sebab lepas nie sume nie dah nak di tinggalkan dah...sedeh banget!

sebelum tu aku explain dulu..ape kejadahnya breakthrough ceremony...

ok..company aku nie buat tunnel...dalam bahasa melayunya terowong...dan terowong inilah yang bakal menyalurkan bekalan air..dari pahang ke selangor...

terowong nie di bina dengan kerjasama 4 company....shimizu corporation, nishimatsu construction, uem buliders dan IJM construction...shimizu and nishimatsu tu company dari jepun dan uem and IJM from malaysia..

sebab tu aku ada bos2 jepun tu semua..ok dah explain benda laen pulak dah...so ceritanya...tunnel nie ada 3 peringat di belah pahang dan 3 di belah hulu langat nun...bila satu bahagian tu dan nak bersambung...kira sampai maka upacra breakthrough nie akan di jalankan?engko paham ke?

haha..alaa senang cite...meh aku tunjuk gambar..sorry aku memang tak pakar lukis2 neh..naseb korg lahh.....

ok..kire yang biru tu macam baki tempat yang nak di letupkan untuk menyambungkan...kire macam kami mahu kesebelah sana..

aku memang pesen takleh dengar benda pelik2 nie eksaited la nak tengok kan!


ada gaye engineer x?kehkehek

lokasi

tada...tempat kami berkumpul sebab kawasan yang di letup atau di buat blasting jauh ke dalam...masa letup ko nak duduk dekat memang nak mampos la kan..hehe

matsumoto san bagi ucapan alu aluan

some of my colleague...ok..aku memang ada satu hobi wat muke bangang..hahha


sebelum blasting

after blasting

ceritannya...masa letupan a.k.a blasting di jalankan aku tidak dapat menahan kekaguman ke peringkat super..engko penah tengok kan kat filem2 or cite aksi kat tv..bila meletup je mesti orang2 yang dekat sekitar letupan tu melambung?oh..aku tak melambung la sebab jauh tempat yang di letup nie..tapi angin effect letupan tu kuat sampai aku tersenget2 ko tau?ternampak la percikan letupan yang macam bunga api size giga punya...xdapat nak snap percikan tu sebab aku sebok tutup telinga...kuat okeh meletup aku lak bantai tak pakai ear plug..kang pekak kurang pulak nilai hantaran..kehkehke...

kira kalau nak imagine bunyi letupan tu macam bunyi panahan petir time hujan tu...and kuat gila...

owh..lepas letup tu kitorang kene kluar balik sebab diorang nak readykan tempat tu untuk sedikit ritual japanese style..aku tak sure diorang panggil ritual nie apa...

lepas bacaan doa..diorang start the ritual

meja tu di panggil kiyome..ada arak sake kat tengah...beras dan tepung...kasik tunduk hormat dulu...
tengah is project manager kawata san..kiri chief engineer honda san..kanan engineer sakai san..

ok diorang betiga naek kat atas nie...pastu kawata san as a big bos akan menjalankan aktiviti menyimbah.honda san dan sakai san cuma berdiri kat bawah sket pegang beras,tepung tu nanti pas kat kawata san...

salah satu aktiviti simbahan...heheh..mula dengan beras, tepung last skali arak sake nie...

pastu diorang turun balik..satu lagi bow..and tepuk tangan 3 kali maka ritual selesai..

then marilah bergambarrrr.....



hah!kalau teror ce cari aku celah mane?

SNUI JV karak team!yeahhhh...semangat kat kauuu naseb tak bau kentiak nyahhh...=P

lepas selesai semua tu...kene la jalan kaki kelular dari tunnel half way gak...hoi menggah tauu...dengan boot phua chu kang yang keras tu umanghaihhh.....I yang diva nie hanya mampu bersabar demi masa depan yang lebeh cerah..khahka...aku rasa ada dekat 2 KM aku jalan baru lori yang bawak staf datang amik kitorang bawak keluar...*pitam*

masa nak masuk...ini la lori yang di maksudkan...I di apit dua jejaka...kehkehek

with kawata san

sabo je la ada bos pesen pening camnie...kehkehke...aku kemaen ayu ko wat muke...dem...with ohashi san

dah keluar...ada makan2 sket

lepas makan2..owh...aku dah xdaye nak snap pic makan2 dah..kebulo hazab engko tau..panas ya rabbi dalam tunnel tu around 40 darjah hokey...kene jalan kaki..berpeluh..owhhh manja mengedik kan merunggut..kehehke..

balik opis sharp dekat nak lunch break aku terus balik mandi...belengas...pape pun it was seriousssslyyy sangat awesome!

memang once in a lifetime punya peluang la memandangkan aku dah nak blah...sobs~*sedeh*

pape pun aku just harap...semua orang tak lupa aku pasnie...honestly ofis nie memang the best working environment yang aku pernah keje....

bekerja dengan japanese memang banyak inspire aku ngan attitude diorang towards their job..sangat humble, polite and giving full dedication dengan kerja...

engko pernah nampak big boss Malaysian tolong kutip sampah depan opis?hah!kat sini aku tengok...how humble kan?and aku sangat kagum..sila ambil jadi tauladan..till then...

thanx for reading!

p/s: harap plan nak awak melakukan perasmian terjadilah pakcik...I want to share most of 'first thing' with you..=)


\














Wednesday, October 17, 2012

syukur

assalamualaikum n peace..=)

akherrrnyaaa..boleh gak update..khekhek...nak gile ko tau duduk depan PC xleh nak guna internet..tah apa masalah tenet kat opis nie pagi tadi....

hmm....

masih dalam mood nak update benda pelik2 kat blog sendiri..boleh?

hahahha....

apa pun...entry nie untuk rasa syukur aku untuk beberapa hari ini.....

white

hidup..
memang penuh dengan unexpected thing
sape tahu yang kau rasa tak mungkin semalam sudah jadi kenyataan hari ini..
walaupun kadang2 rasa macam dalam mimpi
banyak fikir pun tak guna
layan je apa depan mata
dan hargai apa yang ada...

asyik menampar kepala 2 3 kali
mencubit pipi dan menjerit dalam hati
mungkin perlu gigih berdoa lagi
biar tuhan tenangkan jantung hati 
yang sedang mengepam oksigen hampir 'overdose'
wehhh...laju sangat nie...

satu satu
rileks dulu
itu yang kau mahu bukan?

itu yang kau cari dari dulu bukan
memang lega
bila yang mahu berdiri di sisi si gila ini
yang tidak kisah
comotkah
selekehkah
cakap tak berhentikah
masak tak sedapkah
pemalas bermusimkah

biarlah!
awak tu awak
seorang awak yang saya mahu

eh...sweet pulak...

syukur alhamdulillah..

walaupun kadang2 banyak fikir dan risau tentang masa akan datang dan jalan yang masih panjang
lega juga bila dengar...

"kita pertahankan apa yang ada selagi boleh...kita percaya...eh..tak payah jadi yang terbaek atau apa2...jadi awak sekarang..."

p/s: semua terlalu baru...jadi mari belajar dari bab 1

Tuesday, October 16, 2012

menuju masa depan

assalamualaikum n peace..=)

sudah mula membilang hari nak tinggalkan opis nie...rasa sangat berat hati...dan sangat risau...alhamdullilah punya tempat mengadu kerisauan....

this is something that I really wanna write...

will you grow old with me? 
(google pic)


"awak reti nangis ke?awak tak macam pompuan yang senang nangis..awak laen lah...tak macam pompuan laen...laen"

tanpa keberanian mimpi takkan jadi kenyataan
tapi kalau berani sangat bahaya juga
untung keberanian aku berbaloi
untung hati kering aku tak rosak lagi..

mungkin
jalan masih panjang
mungkin
halangan masih banyak
mungkin
pelajaran masih berjuta bab

tapi engkau
jalan aku pilih
selepas doa
selepas usaha
dan akhirnya redah dan tawakal saja...

bila hati mati mula mendapat 'supply' oksigen kembali
rasa pelik
satu2 langkah
sudah lama tidak pikul tangungjawab ini
lajunya andrenalin lebih deras dari mana2 pengaliran bendalir pon
dan ia..kerana kamu...

ada masa 
rasanya seperti dalam mimpi
tuhan..
benarkah ini
aku masih perlu pelindunganmu
lindungi aku dari sakit itu lagi
kerana aku lakukan ini lillahi

sejauh langkah yang bakal kita pergi
ini lafaz janji
sekuat hati ingin menjaga kamu
sekuat sabarku menanti kamu
aku akan selalu di sisimu
menjadi 'superwoman' kamu
jatuh dan bangun
susah dan senang
sama2 melangkah ke masa depan
masa depan milik kita

kerana sekali aku mencintai
aku cinta setulus hati



p/s: eh?terjiwang..kehkhkhee




Monday, October 15, 2012

beberapa perkara...

assalamualaikum n peace.=)

hmmm....

sebenonya dah half taip pasal NATM-1 breakthrough ceremony jumaat hari tu....tapi sebab pic banyak sangat pastu die punye loading..umanghaihhh...hazabbb ko menunggu...dah nak balik baru pic abeh load so aku cancel je terus...dah malas dahh....hahahha....xpe...kang aku try wat entry tu more simple...panjang2 pon kang jenuh nak membace ye dok?

for this few days ada beberapa perkara yang jadi...yang pasti...aku sangat2 bersyukur...alhamdulillah sebab semua urusan yang aku nak settle sume dah settle...segala petunjuk yang aku perlukan dah aku dapat dengan sangat clear..

fuh...minggu lepas memang busy tak hengat....start from konvo sampai le meneman orang ke kenduri sabtu lepas...sambil jejalan bercinta  di tepi pantai teluk cempedak..eheheheh....

my konvo day with my parents and mak yan

eheh..nak baling2 topi gak...with rieda,yan,aini and pina

owh selain itu...betoi la orang cakap....tanpa keberanian mimpi tak akan jadi kenyataan..dan walaupun impian tersebut masih belum betoi2 jadi kenyataan..at least first stage dah berjalan dengan lancar...

dan sangat magis bila hati mati sudah mula mengepam oksigen kembali....=)

dan aku lega dapat buat perkara yang aku hold beberapa bulan dengan seikhlasnya..dan keikhlasan tu betoi2 sampai kat orang yang sepatutnya...kerja paling gila seumur hidup!

dan betoi jugak untuk sesetengah perkara dan sesuatu tempat..kalau kita lakukan dengan seseorang yang sangat bermakna memang akan jadi sangat berbeza feeling die...dia punya kick deep.sampai ke tulang hitam katenye.....kehkehkeh...contoh lepak tepi pantai yang biasa kita lepak...biasa pegi nampak cam buruk..tetibe pegi ngan si leman...ehhh..cantek pulak pantai nie..kehkhekhek..metafora sangat lah kau eqin!

pantai teluk cempedak, kuantan...

dari atas batu aku duduk

dan untuk segala perkara yang terselit di celah2 kebz an aku minggu lepas....

today..I'm proudly say that....

aku sudah sembuh sepenuhnya...dari kecelakaan setahun 8 bulan 2 minggu dan 5 hari yang lalu...

dan sekarang..aku sedang menuju ke masa depan!2014!here I come!

p/s: tetibe 13 dah macam nombor betuah aku pulak...ehehheheh....pape pun minggu nie ialah minggu sengih memanjang...khakhakhakh




Friday, October 12, 2012

just get back

assalamualaikum n peace..=)

wahhhhhhhhhhhhhhhhh.....amik ko....best gila cuti...kehkhekkehke...hari nie baru masuk keje esok cuti balik...khakhakhakhka....amekkk koo

nak update banyak gila story...ok..xde la banyak gila...tapi banyak la jugak...

so lets take baby steps....yang pasti my convocation wasssss heaveeennn!!!sangat rindu member2 uni and finally dapat jumpa and bergambar sakan!walaupun xsempat nak wat semua benda tapi ok laaaa......

dan my my my..bakal berhijrah lagi..dan jauh sket lagi..and have to be very independent....mak dah risau2...OMG..makkk..sabarr je lah kan die punye risau macam aku tak pernah jauh dari rumah..bila aku cakap..dulu aku kat kedah rilek je boleh berdikari die boleh jawab cakap kat kedah tu laen and tenpat baru nie laen....

maseh perlu settle few things dalam proses penghijrahan kali nie...

yang pasti minggu nie full ngan aktiviti...hari nie je aku keje sebab nak settle kan jadual driver and kerja2 yang terbengkalai akibat bercuti 4 hari...hahhaha.....japanese boss sume dah rindu..eksaited pagi2 nampak aku dah ada kat meja di susuli dengan ucapan congrate..teheee...

ok..just nak wat list aktiviti2 yang bakal di update kemudian...

1. NATM-1 breakthrough ceremony yang aku duk teaser bagai tuh..gedik kan...khekehk
2. pendermaan organ...hahha...aku baru je daftar...
3. 3 days convocation vacation...dari hari ahad aku gerak sampai hari selasa aku balik..
4. rabu aku duk jelajah amik offer letter kat jalan tun razak...ada story sket berkaitan journey tersebut..hehe
5. esok akan ke kuantan ke majlis walimatul urus...nak jejalan sket..itu pon kalau sempat leee...

heee...

dan ada satu lagi urusan masih belum selesai..aku masih mengumpul keberanian nak menyelesaikan perkara tersebut...perlu betul2 pasti baru boleh mula...ini tentang masa depan..mula2 hari tu macam dah pasti sangat...tapi tetibe rasa cam takut pulak..apaaakah?pesen bipolar cenggini memang payahhh lahhh...

juga sedang cuba buat improvement dari segi aset...dengan menambah liabiliti...khekheke....kalau tak menambah labiliti memang payah la nak dapat aset kan?hope xde semuanya berjalan lancar...hehehhe

itu je kot..later aku update one by one ye..

kbai

p/s: sangat tak sabar tunggu hari sabtu....sangat tak sabar!