geng budak slumber

Friday, August 12, 2011

hOw I stArt weAriNg HijaB..

assalamualaikum n sejahtera kwn2..=)

sebelum aku mula...bek aku cakap nie dulu..hehehe

slumber slumber jugak...perintah allah kene ikut...tehehehe....

tajuk bi sebab aku gedik macam bese..kehkehkeh...ok...korang freehair...suka try memacam fesyen...tapi hati cam nak pakai tudung..tutup aurat..tapi duk berkira2..kang aku pakai kang aku bukak balik pulak...buat ape aku pakai tapi aku wat maksiat ngan bf aku...atau...adeh...aku suka pakai baju saiz adek..tak kan nak pakai tudung kot..aku sendiri tengok orang pakai baju adek ngan tudung pon menyampessss...

penah fikir cam tu?atau malu nak mula pakai tudung walaupon hati ada niat?
takot kene kutuk seantero donia?

trust me i faced that...n this is how i started to wear hijab 6 month ago...

HOW I START WEARING HIJAB

1. NIAT....nie paling penting..dalam islam ape pon korang nak wat bergantung ngan niat kan?(correct me if i wrong) niat bertudung sebab nak tutup aurat n jadik muslimah yang lebeh better adelah yang terbaek..tapi kalau niat korang bertudung sebab bf suruh..family suruh pon takpe sebenarnya...mungkin agak tak iklas kat situ..tapi bagi aku..mula2 mungkin rasa terpaksa...tapi lama2 korang akan malu bila nak bukak tudung n iklas bertudung...

2.SOLAT..solat yang sempurna akan menghalang kita dari melakukan maksiat..cuba jaga solat korang...nampak cam takde kaitan je tudung ngan solat..but trust me...bila solat terjaga..maka rasa malu untuk tak menutup aurat tu akan datang..dengan semangat n kesungguhan sekali...=)

3.KEMUDAHAN...aku nie memang jenis simple n pemalas punye manusia...tu salah satu sebab nape aku freehair dulu..sebab aku rasa leceh nak gosok tudung hanya sebab nak turun kafe...(fine..memang jahiliah punye perangai) soo..untuk memudahkan aku..aku carik tudung yang mudah aku nak pakai...n still aku selesa n yakin dengan kecomelan diri sendiri..kehkeh...skang kan ade jenis tudung instant tu..ala yang sarung je 2...sebab kita nak mula pakai tudung nie...1st bia mende tu mudah supaya korang tak give up di tengah jalan

4. USHA..sebelum aku start pakai tudung aku wusha wusha dulu fesyen camana yang memudahkan dan sesuai dengan aku...skang fesyen kan dah macam2..tapi sila bijak memilih..jangan jadik mangse fesyen..n harus di ingatkan..niat korang pakai tudung tu nak tutup aurat..bukan berfesyen semate2..for me..aku selalu tengok tutorial lilit shawl..hehe..(i'm wearing shawl now) n selow2..dari singkat aku panjang2 kan penutupan bahagian 'depan' tersebut....n stakat nie...aku suka fesyen shea shahirah n heliza helmi...try google kalau korang taktau...=) n kadang2 tibai je lilit ikut suka nenek tiri aku..hehhehe

5. SOKONGAN &  SEMANGAT..nie pon antara ingredient perlu masa aku mula nak pakai tudung...n alhamdullillah walaupon majority bestie aku freehair...diorang sangat support aku pakai tudung n tade maen kutuk2 belakang punye....beruntung gak bila kawan2 yang tak penah rapat boleh support ko tetibe..magic kan ikut perintah allah??sampai lecturer pon support..mak aku menetes kan air mata...(ceh nampak sangat aku degil selama nie)tarak tipu punya wa cakap luuu...dari sokongan datangnye semangat...tapi jangan risau kalau tetibe korang di kutuk hebat....anggap tu dugaan dari allah nak uji sejauh mana kesungguhan ko nak ikut perintahNYA macam bf korang cuba nak uji kesetiaan korang..kalau ngan bf leh tahan nape tak ngan tuhan?

6. REFER kalau korang memang blur langsung camana nak pakai tudung..guideline sebenar pakai tudung refer la pada sapa2 yang tau..jangan malu...kalau korang boleh tak malu pakai baju saiz adek nampak belakang putih gebu n freehair pulak...napa nak malu mencari secebis ilmu mendekatkan diri kepada tuhan?

7. CARDIGAN, JACKET N' INNER..hmm..nie penting..bila dah pakai tudung..konpem2 baju saiz adek korang tu banyak yang xleh pakai ye dak?i noe..i noe..aku pon mengalami masalah yang same jue...rasa membazir..takpe2...cardigan,jaket n inner boleh menyelamatkan keadaan..tapi untuk inner..tolong jangan pakai ngan baju ketat..sangat tak semengah..hehehe..lagipon skang kat fesyen t-shirt korea yang labuh tu tengah in kan..cantek dah tu..=)

8. LEGGING?SKINNY JEANS?...ok nie masalah besa sampai hari nie untuk aku jua..sebab i'm a big fan of skinny jeans..seboleh-bolehnye jangan pakai...dah sah2 tunjuk bentuk kaki..tapi kalau nak pakai jugak..mintak TOLONG sangat pakai baju labuh tutup itu punggung okeh?at least nampak lebeh sopan..n selow2 berubah ye...n legging tu sebolehnye kalau degil ketegaq+kecipan+kebabun gak nak pakai...lagiii bagus kalau pakai ngan dress or t-shirt yang labuh nye separas belakang lutot korang..pepandai r mix n match..kate teror kan?

9.LENGAN VS TANGAN..korang tau tak penah sorang member aku non-muslim kata kat aku..die kata sangat pelik bila die tengok orang pakai tudung tapi baju lengan hampir nampak ketiak..perkhh...terkedu jap aku...NON-MUSLIM ok..=.='..so sila pakai baju lengan panjang or inner..or sarung lengan tu...come onnn laaa...lengan korang akan dilindungi dari pancaran UV tanpa perlu menyapu losyen..ok la tu kan?

10.DOA...teruskan berdoa supaya segala usaha korang di bantu yang maha ESA..jangan penah letih berdoa pada Allah sebab tuhan yang satu suka hambanya yang meminta2 padaNYA..doa supaya dipermudahkan jalan korang untuk terus taat pada perintahNYA

11.ELAK...elak wat mende2 yang korang sendiri menyampah tengok...seperti pakai tudung tapi baju adek...pakai tudung tapi buat maksiat gedik2 ngan bf...ahhh..malas aku nak komen lebeh nie..pandai2 la ye..sebab bila kita sendiri tak suka nak tengok..napa kita buat n bagi orang lain plak tengok...=)

wahhh..panjang aku tarbiyah..ni cuma apa yang aku buat...kalau salah betulkan le ye..sebab aku tau hakikat ilmu manusia itu cuma setitik air dari seluas lautan...=)

aku pon tak sempurna n masih memperbaiki diri..ini cuma perkongsian yang aku harap dapat membantu sesape yang penah mengalami apa yang aku alami...=)

credit to fb HELIZA HELMI

kagum kejap tengok HIT nie..(heliza helmi instant telekung) 2 in 1 telekung n tudung...kreatif kan?

nak beli tapi mahal..@.@"

p/s: berubah bukan untuk jadi hipokrit..tapi berubah untuk jadi lebeh baek untuk diri sendiri



16 comments:

cik najihah said...

pakai tudung dtg dari niat..kalau betul2 kite nak bertudung ok la..tapi jgn bertudung sebab manusia

farra said...

best of luck!!manis org bertudung ni:)

AsyieqiN Rkey said...

cik najihah:yup sebab tu sy letak niat no 1..tapi tak slh jugak bg qin klu bertdung sebb orang laen...mungkin boleh gak bg dorangan..ade pro n cons kat situ...

farra: huu..thnx...=)

Adylia Qarissa said...

perempuan bertudung lagi manis dan comey...:D

A i n n u r A f i f f a h said...

waaaa...bagus la kak ^^

semoga ade org yg berubah lepas bace cara akak ni..

dapat pahala ^^

kalau die istiqamah memg berterusn phala akak.

keep it up ^^

AsyieqiN Rkey said...

adylia:ye betoi..sangat comels

ainur:haraplah....>.< lama tak nampak ainur..=)

H.J said...

saya tak pernah pakai tudung dan tak nak pakai tudung

AsyieqiN Rkey said...

H.J:kehkeh..awal tak wajibbb...hahahha

cik sakura said...

yg penting niat kan..cik sakura ke arah itu juga..semoga ianya akan berkekalan..

AsyieqiN Rkey said...

betoi tu cik sakura...amin smoge kekal..=)

Che Deen™ said...

saya freehair.. taknak tudung :p

AsyieqiN Rkey said...

che deen:finee..hahahha..=p

Mizz ErMa said...

tahniah tau sebab memilih untuk bertudung..=)

si kiut lavender said...

wah,,sgt terbaek,,
1st thing semuanya bermula dgn niat..
sesuai utk org2 yg ada niat nak bertdung..:)

hizb addeen said...

All d best dear.
Nak berubah memang perit, tapi selagi tak berubah kita xkan tau keperitan tu tahapnya macam mana kan?

Moga Ramadhan ini menjadi titik tolak bagi kita untuk berubah. Moga kita terus istiqamah di jalanNYA untuk berubah menjadi hambaNYA yang baik. Baik mengikut defenisi Al Quran dan As-Sunnah..bukan baik ikut defenisi manusia yang variety tu.=)

Moga Allah tabahkan hatimu teman dalam perjuangan menjadi hambaNYA yang solehah. insyaAllah.

AsyieqiN Rkey said...

thnx everyone.....=)