geng budak slumber

Saturday, October 1, 2011

PuDing TauHU sLumBer StyLE+seLenA gomez MeroGoL?

assalamualaikum n peace yaw!=)

ujung minggu yeyyy!!!

masa untuk menjadi kakak yang baek selepas menjadi kakak yang puaka sepanjang minggu..kehkeke....

lama rase tak post resepi ye dak..baru tadik aku wat puding nie konon2 nak try2 sebelum aku bawak g opis isnin saje2 melawat tempat intern..ceh..bunyi cam dah lame sangat tinggal padahal baru semalam..kehkehke..

PUDING TAUHU

eheh...tadaaa...aku letak dalam bekas bentuk jagung...=)

puding with kuah laici..



BAHAN:

TAUHU
satu paket agar2
1 1/2 liter air
1 cawan santan pekat(aku guna santan kotak je..settle!kehkhek)
1 tin kecik susu pekat
1 tin susu cair 
2 sudu besar gula 
2 helai daun pandan-simpulkan


KUAH
1 laici di siat2
2 tin air-guna tin laici tadi
6 sudu gula (ikut sedap lidah korang je kalau nak manis letak lebih)
sikit perasa laici (pon ikut sedap korang je..agak2 nak pekat rasa laici letak lebih)

CARA MEMBUAT:

1. masuk suma bahan kuah dalam satu periuk pastu kasik masak....oyeahhh...hehehe..pastu bia sejuk masuk dalam peti

2. untuk tauhunye...masak agar+daun pandan+air+gula sampai agar2 cair

3. dalam bekas lain...campurkan susu pekat+susu cair+santan kacau sebati

4. masukkan dalam agar2 yang tengah mendidih tadi..

5. masak sampai mendidih lagi..sambil kacau2..padam api..biar suam2 kejap...jangan tuang dalam bekas agar2 masa panas..nanti ada lapisan yang buruk n xsedap di makan.

6. dah suam leh curah dalam talam atau acuan comel2..bia sejuk masukkan dalam peti ais

7. dah sejuk n beku leh makan ngan kuah  laici..nyumm..nyummm..=)

sumber resepi asal...aku oter2 sket pasal aku tak suka manis sangat..hehehe....memang sedap makan sejuk2 di panas hari...hehe..rasanya lemak2 manis berkrim...kehkehke..=p

ok...sebelum aku tamatkan entry kali nie...aku nak gtau kat jibraok mana yang search keyword SELENA GOMEZ MEROGOL...mungkin nama anda patut di masukkan dalam tempahanmaut kat blog kontrol histeria..dem xde keje laen...=.=' ke nak aku betoi2 upah pembunuh upahan anta kat ko?ceh...mereng betoi..khekehek

nampak?xnampak klilk senirik la...wakakak

jangan merepek le woi!.khekhek..k bai!

p/s: ulang bace kitab terfaktab untuk kali ke 2 plak..hehe



4 comments:

MAYA_mustwany said...

teror tuh.nasib baik xminat puding.kalau minat,boleh mas ambik resipi.he2

aleen aiden said...

fulamak..puding tu nampak mabeles!cube anto cni cket nk rasa.heeee

Kancil 8349 said...

wah...sedap nie kalau dimakan...kagumlah Kancil melihatnya...nak rasalah

cik sakura said...

yummy..nak makan la..