geng budak slumber

Saturday, August 4, 2012

CHEESEBAKEAD MEATBALL MAK AKU DIVA

assalamualaikum n peace...=)

kehkehke..syaiton sungguh kan perangai pagi2 morning dah post resepi...

ini kerja aku dah 2 ari...2 round aku wat cheesebaked meatball nie...kenapa namanya cheesebaked metball mak aku diva?

sebab cam best je puji mak sendiri..walaupun resepi nie aku yang reka sendiri..kehkehk

cheese melimpah ruah sampai meatball pon dah tak nampak...mampu?


aku makan benda nie time buka..tapi agak2 nak wat makanan sahur pon aku tak marah...suka hati engko la kan..heheh

so lets start..

BAHAN2:

1. sos spagetti prego (mashroom+tomato) yang dalam tin 300gram punya

2. 12 biji meatball beef..apa2 jenama pon boleh..tapi ayamas is the best...chicken ball pon xpe..tenuk ball aku rasa belum ada..=P

3. cili kering yang kene blander tu korang panggil apa?cili boh?mau 3 sudu..nak pedas letak le lebeh

4. satu sudu serbuk kari

5. 4 batang sosej 

6. sekeping daging burger ayam or daging..ikut korang lah....

7. garam secukup rasa...secukup rasa ye..bulan2 pose nie kang ada yang rasa serupa nak makan dah..hehe

8. 6 keping cheese..lagi sedap guna mozarella cheese yang parut..tapi kat tempat aku payah naw nye nak carik mozarella cheese..aku taram cheese keping2 tu..apa kenamanya..tetibe jadik pelupa..=.='

9. bawang besar...(optional...xnak letak pon xpe..aku 1st wat aku letak 2nd time aku malas)

10. minyak agak2 cukup tumis cili boh and goreng2 sosej+meatball

11. sos cili sket

CARA BUAT:

1. potong serong2 sosej tu...pastu goreng kan..goreng meatball tu half cook..sebab nanti nak bakar plak..letak dalam satu bekas yang boleh di sumbat dalam microwave

2. cincang daging burger..tapi JANGAN goreng

3. tumis bawang n masukkan cili boh...masak lame sket eh..pastikan cili tu masak..kang sakit perut pulak...pastu masukkan serbuk kari untuk rasa alagapas rempah2 sket..aku memang suka..tapi kalau xnak letak pon no harm..=D..and don't forget garam sket..

4. masukkan sos spagetti prego tuh...dalam setengah tin...

5. kacau2..masak2 kan...pastu masukkan daging burger dah cincang tadi...

6. agak2 dah masak...masukkan sos tu dalam bekas isi meatball ngan sosej tadi..pastu siat2 kan 3 keping cheese campur skali pastu gaul..supaya cheese berada di dalam dan di luar..(kecur ayaq liuq)

7. ratakan pastu tabur cheese yang lebeh tu kat atas...

8. bakar dalam microwave 180 darjah celcius..15-20 minit

9. dah siap leh le sapu2 kat sket sos cili kat atas lapisan cheese..

senang bukan?heeee

sebenarnya kalau xnak bakar pon xpe...tapi pastikan korang letak meatball tu dalam bekas berunsur besi cam aku punye tu..pastu masak meatball tu betoi2..

lepas korang siap sume and taburkan cheese tu..tutup ngan penutup apa2..tunggu dalam 10 minit..cheese kat atas tu akan cair sambil memanggil2 korang untuk bukak pose segera  and sticky cam kat atas tu dengan sendirinyaaa..

selamat berbuka  mencoba!

p/s: pagi2 jari tengah ngan ibu jari kaki dah kene geget ngan lebah tah mana datangnya..jari dah bengkak sampai cincin xleh kua...OMG.....T.T

p/s/s: kalau agak2 diet..sile lupakan saje program diet anda..kehkehek

2 comments:

Ikhmal Yusoff said...

sedapppnyaa..untungla dh jadi masterchep!haha :P

AsyieqiN Rkey said...

hhahhaha..masterchep la sangattt