hyep!n peace yaw!
ok...raye sebulan kan...so tak lambat la kan aku nak share resepi makanan wajib time raya kat umah aku..heheh..
resepi nie seswai untuk insan2 tak berapa rajin cam aku mahupon rumah2 yang mungkin dah abes kueh raye...mudah cepat...sedap n berkesan di urat2 sendi nescaya akan di cari lagi untuk raye2 akan datang..hehehe
TAUHU SAMBAL KICAP SLUMBER STYLE
hehe..skali terbanjir plak..>.<
BAHAN2:
400 gram kacang tanah..(goreng tanpa minyak..blender kasik hancur juga)
35 biji cili padi (jangan buang tangkai...basuh je)
8 ulas bawang putih
setengah botol besa kicap
2 senduk gula
air secukup rasa(air masak ye)
tauhu 15 keping..(potong bentuk 3 segi)
CARA BUAT:
1. blender cili padi bertangkai ngan bawang putih..letak air masak bagi banjir sket sebelum blender
2. masukkan kacang yang dah diblender dalam satu bekas
3. masukkan cili n bawang yang dah di blender tadi..kacau2
4. sambil kacau masukkan kicap...
5. masukkan gula..kacau2 sampai sebati
6. goreng tauhu...n tadaaaa..dah boleh makannn..
senang kan??sebenarnye..korang leh letak ikot suke je cili tu..nak pedas letak lebeh...sama cam gula..ikot citarasa korang la...tapi aku..lagi pedas lagi sedap...>.<
untuk jumlah bahan kat atas leh guna up to 40 keping tauhu sebenonye...
tadaaa..leh dapat manyak nie...
kuah sambal kicap nie sedap gak cicah ngan goreng pisang...seyes!hmm..ingat!jangan buang tangkai cili padi tu ye..nie petua katenye...tak bagi sakit perut bila makan...
kuah nie leh tahan lama kalau simpan dalam peti...nak makan kuakan je...xyah panas2..tapi kalau nak hidang kat tetamu bawak2 la semenggah sket tunggu la mende tu bersuhu bilik ye dak..teheheh...
SELAMAT MENCUBAA!!
p/s:ok lunch time..lapo!
2 comments:
cik sakura belum pernah cuba resipi ni..
cube jgn tak cube...>.<
Post a Comment