geng budak slumber

Friday, August 26, 2011

TipS BaLik KamPung SluMber sTyLe..

assalamualaikum n peace yaw!

eh?suke pulak aku nak peace2 yaw ye dak?

ok pagi2 jalan dah jammed sebab ramai jugak yang dah cuti n balik kampung nak raye sangat dah kannnn???dem betei bile stuck dalam jammed pepagi..xpe2 aku paham korang dah tak sabau nak beraye..

so sempena ramai dah nak balik raye nie..here some tips n peringatan untuk korang2 ye..sebab 2 minggu nie..aku duk nampak kete terbabas berderai tepi jalan eksiden...oh!we don't want that rite?

tips nie di google n sket2 ape yang ayah aku wat tiap kali giliran balik kampung mak..(now duk kampung ayah..so tak perlu balik kampung ayah..ehhe)

TIPS BALIK KAMPUNG

google


1. CHECK KENDERAAN ANDA...ayah aku teliti bab transport...die akan g servis n cek sume..tayar spare..angin tayar..minyak itam,...bekalan air,wiper,break...sume2 lah...pastikan kenderaan anda dalam keadaan baek....kalau yang naek moto..don't forget u're raincoat.tayar pon tuka la kalau bunga dah nampak tak nampak je rupenye..heheh...jangan men cilok2 sangat...n lagi better kalau balik secare konvoi untuk moto nie..at least kalau pape jadi tepi jalan korang tak de la tersadai sorang2..


2. RUMAH!...dah excited tahap gaban nak balik jangan le lupe umah korang..tak kire la hostel ke...umah sewe ke..umah sendiri ke..pastikan gas,lampu letrik2 sume di tutup..pastu..lagi better bagi yang ade security kat umah activate kan..bese la..musim orang nak balik raye nie lagi galak la perampok2 berkeliaran...ambik kesempatan..lagi baek kalau umah tu ade cctv yang berfungsi...kan?elok gak kalau jiran korang tak balik..gtau kat die korang balik kampung..at least diorang tau..korang takde kat umah..kalau perampok masuk die leh tolong report polis

3. BARANG BERHARGA...ok nie penting..barang kemas..duit sume jangan nak simpan bawah bantal..bawah tikar...tepi almari....sile le simpan kat bank or bawak je balik kampung letak dalam satu bekas khas...paling tak..kalau perompak masuk xde la harte korang abes sume kene kebas..

4.LITTLE2 THINGS....kahkahka...aku tak tau nak bagi kategori ape nie..tapi nie yang mak aku bese buat..pasang lampu depan umah so that umah tu nampak cam ade orang n memungkinkan umah korang selamat dari di pecah masuk...kalau ade langgan surat kahabar..hentikan langganan dapat lak korang balik kampung lame....surat khabar yang berlonggok di depan umah tak berambik..meng-obvious-kan fact yang umah tu takde orang...

5.BARANG2 NAK BAWAK BALIK...walaupon aku nie kadang2 nampak seperti manusie pemalas nak packing barang n tak peduli pon barang mende nak bawak hangkot balik..ketahuilah bahawasanya..aku slalu wat senarai aku nak bawak balik ape...hehehe...ala...senang je pon wat list tu...aku longgok satu tempat sume yang aku nak bawak..cek sambil kemas masuk beg...list tu jugak aku guna masa nak pack balik umah pulak supaya tak tertinggal barang kat kampung...(walaupon ade mase tertinggal jugak..=.=')

6.REHAT YANG CUKUP....nie pon sangat penting ok...kot ye exceited nak balik tengok anak dara cik bedah seblah umah nenek korang yang cun tu...sila2 la pastikan badan anda cukup rehat sebelum memulakan perjalanan..terutama perjalanan jauh ye...kalau penat drive...menunggang moto..lepak la jap kat mane2 RnR..ingatlah orang tersayang...(ehhehe..da macam pesanan khidmat masyarakat)

7.EXTRA TIPS..nie untuk yang balik nek bas ekspress..sebab aku sangat berpengalaman nek bas ekspress..so aku kena ingatkat korang..JANGAN LUPA TIKET BAS ANDA...teehheh..tak ke kecoh2 naik2 bas..hambek tiket tak bawak...kes naye..n sila la pesan tiket awal2..beli kat kaunter..jangan beli kat ulat..korang tak nak kene tipu kannn??tak nak raye kat terminal bas kan?xnakkk kannn???so beringatlah...bag anda jangan lupe tag takot tertuka..hmm..ape lagi..hah!jangan lupe..usha2 la driver korang tu..kalau agak2 die tak sehat ke...korang g la nasehat die..ehhe..bese bas ekspress mesti ade 2 driver...pastikan tu!

n penting gak untuk yang nek bas nie ingat no plat bas yang korang naek..penah jadi woh..skali tu aku balik dari kedah ke pahang sorang mamat di tinggalkan bas nye kat RnR..naseb bek die ingat no plat bas..so bas yang aku naek tu..tumpangkan die ke next station untuk cari bas die...n die selamat...see..pentingkan?lagi pon..leh elak dari kejadian salah nek bas..heheh..=)

wahh.kannn..dah panjang aku meraban tebeng...hehehe...

hope leh membantu ye...pape pon...amalkan sikap bertolak ansur n bertoleransi di jalan raya ye kengkawan..kalau tak nak menjadi penambah statistik kematian dan kemalangan di musim perayaan..

save journey yaw!peace..=D

p/s: taun nie giliran mak...aiyaa...kampung mak xde 3g..berokband tidak dapat di gunakan..sobs~sob~..bye2 blog...

nota tambah: yang nek bas jangan lupe sweater..ekon bas malam bapak sejuk..leh beku...hehe...(pesan sebab aku sokmo tertinggal sweater tiap kali nak balik kampung time sem satu...kehekeh)



7 comments:

Green Apple said...

tips yg menarik
klau beg raya bertukar, jawabnya tak pakai baju raya ler...

AsyieqiN Rkey said...

kehkeh,,tauuu xpe....oleh itub jgn lupe letak tag yeee

aimie amalina said...

weeee
balik la aye dgn sempurna kan =]
tanx cikin =)

azu said...

haha..duit mmg tak simpan dlm bantal dah..pasai sume bwk balik kg utk dihabiskan oleh budak2..:)
jom singgah2 entry baru azu for raya..tq
http://azumie.blogspot.com/2011/08/seronok-ke-raya-berdua.html

AsyieqiN Rkey said...

aimie;lg sempurne klu dapat duet raye..kehhehke..

azu: haha..naseb lah kene bg duet raye kann

cik sakura said...

nice tips..hehe..esok baru cik sakura gerak balik kampung..

AsyieqiN Rkey said...

cik sakura:hati2 kakak comel...=)