geng budak slumber

Monday, July 25, 2011

aMaNah iTu BeRat

assalamualaikum n morning kwn2..=)

isnin je lemau..lemau je isnin..adeh...=.='

pagi nie lambat g opis sebab kene naek bas..pakcu kene g awal..so xdapat nak hantar..cume dapat amik kat bustop je...style gile nek van Gdex g keje..hahahahhaha....=p

nie adek..muka tak mandi..hahaha

hmm..semalam malam aku rotan adek...yup..adek member aku yang mak aku jaga...geram!


gred die turun dari no 1 leh gedebuk jatuh no 5..tah nape..bile tanye ade masalah ke ape..kate takde...but bile tanye cikgu die...cikgu die kate die kuat berangan dalam kelas...risau...=.='

Lately die pemalas gile..macam2 alasan bagi..macam taknak blaja..hmm..betoi mak kate...pelihara anak yatim nie memang banyak cabaran...aku jarang marah die..sampai tahap kakde aku cakap aku manjakan die..hakikatnya..aku tak leh marah..kalau aku marah memang kene rotan la budak tu...aku kesian..sebab aku kalau rotan aku rotan sungguh...tade slow2..memang sakit la ko kat situ...

tapi malam tadi aku memang xleh tahan..latihan math n english yang aku suh die wat..die wat maen2..aku suh wat satu topik die buat half..bila kakde aku tanye dah siap belom kate dah siap..bila tengok die wat half je..die bagi alasan die ingat latihan belakang tu bab laen...aku diam..ushaaa je die dari jauh..aku tau die menipu...

cube tahan hati..kang makan lempang budak nie...then die sambung wat..latihan math yang half way tu...aku cek latihan english die...pastuh ade yang die tak paham..aku explain..aku rasa cam tak releven je soklan tu...ala korang tau tak..soklan yang tuka kan duit dalam unit RM ke unit sen..

contoh: RM1.00 = 100 sen

aku yang dah lama tinggal sekolah nie pelik ah..err..cikgu ajar ke mende nie..aku tanye kakde..sebab kalau mende nie xde dalam silibus aku ingat tak payah la buatkan...kakde pon tak sure..bila aku tanya adek...die kate cikgu tak ajar..hmm..aku mintak buku teks die sekali tengok topik nie BAB 1..

mustahil cikgu die tak ajar!geram lagi!...aku tahan..ok..xpe...mungkin die lupa..aku explain slow2..aku carik cara mudah nak bagi die senang kira mende tu..yela..dah kalau RM89.70 ko nak tuka dalam sen tak ke jenuh nak mengira...so mula2 aku explain camne mende tu nak dikire supaya die paham..then aku bagi cara senang...buang je titik tu..aku tengok die ye ye je cam paham..ok kene test budak nie..

aku suh die wat..walawey!!!...die kira punya berzaman..sah!budak nie berangan masa aku duk explain!aku geram gile mintak tangan....aku rotan!sekali..tapi kuat la jugak..pastu suara pon dah tinggi explain semula...kakde aku usha je..sebab die tau..aku dah marah sangat...kalau tak disuruh wat latihan..melangut la depan tivi tengok kartun je...blaja cam kene pakse...hmm..camane nak bagi die minat blaja aku pon dah mati akal..

lepas tu aku sound..latihan tak siap sampai 9.30 aku rotan lagi..die wat perangai..konon2 muntah..pening kepala..aku hamun...aku diam..tenaga marah memang banyak..bek aku diam je..last2 mak suh die tido je...

die nie amanah kawan baek aku miza...memang betoilah amanah nie berat....mungkin die dah rindu sangat kat miza...tah..kadang2 aku cuba nak faham..ape perasaan sorang budak 8 taun yang dah kehilangan ibu...n tinggal ngan family angkat...mak n ayah tak penah beza kasih sayang..sebab tu kadang2 aku nak marah tak sampai hati..aku taknak die rase terasing...

tapi bila pelajaran die merosot....satu umah pening kepala..sebab die bukan tak pandai...dari darjah 1 selalu dapat no 1...atau kami nie terlalu menekan die?aku tak rasa die ade masalah besar sebab kalau maen game..tengok tv xde lak pening ke muntah ke...haih..budak2...

korang rasa ape aku patut wat?aku taknak die stress sangat..tapi bila bia...die lalai terus...yang paling utama aku taknak kecewakan sahabat baek aku...die pon dah sekian ngan tanggjawab pada anak2 n suami...tak akan aku nak beratkan otak die lagi ye dak?hmmm

p/s: line tenet putus2...huh!nak kene rotan jugak ke!!!!...=.=!

4 comments:

H.J said...

kesian dia kena rotan

Diana @ bilakukatacinta said...

dear..thanks kerana menerjah blog sis...

Tirana said...

Aduhaiii Eqin..kesian budak tu.. Bagi insentif sikit kat dia..insyaAllah dia jadi rajin..

Asyieq-iN Rkey said...

ehheheh...
H.J: kesian memang kesian gak tapi geram

kak tirana:dah bg isentif..kalau die dapat no 1 selalu leh je mintak macam2
diana:welcome=)