geng budak slumber

Friday, July 29, 2011

PuDing TriFfLE sLumBer StyLE

assalamulaikum n pagi kwn2..=)

hyep!!!untuk ari jumaat penuh barokah sebab pagi2 dah ujan nie....chef qiqin nak share resepi ya all!!teehehe...

mengade sungguh..okeh...semalam tidak seperti selalunya aku balik keje konpem terbongkang dulu baru wat mende laen...ribut taufan telah menyebabkan aku tetibe gewdix(sile menangis cekgu bahasa melayu) nak wat puding triffle selepas mengushas pelbagai resipi di laman2 web n blog...

usha punye usha aku last2 aku hambik resepi dari MY RESEPI nie sebab nampak cam lebih senang n yang penting murah sket kos nye..gagagagaga...(sila paham..aku student prektikal tak bergaji yaw!eeheh=p)

resepi asal korang leh klik link tu..sebab aku nie memang rebel so aku derhakakan resepi tu untuk kepuasan diri sendiri...

bahan2:

1 tin susu cair
2 sudu gula 
4 sudu tepung kastard
1 mangkuk air(kacau dengan tepung kastard)
15 ketoi kek london choco roll( nak gune kek gulung laen pon boleh)
1 tin fruit koktail
1 kotak jelly kristal nona perisa strawberi(nak guna perisa laen pon xpe)
1 paket kacang gajus(goreng tanpa minyak n patah2 jadik kecik2)
1 botol chocolate rice

cara2 buat:

1. panaskan susu cair dengan gula..sambil tu bancuh tepung kastard ngan air ye..

2. masuk kan bancuhan tepung kastard dalam susu tadi...kacau sampai pekat..sile jangan cuak tengok mende tu pekat cam aku...hahahahhah....dah pekat tutup api.

3. dalam bekas lain..bekas kaca la comel sket...susun swiss roll.pastu curah ngan air buah koktail tu..jangan curah buahnye plak..air je ye..bagi kek tu lembap2 sket..

4. then..curah bancuhkan kastrad atas swiss roll tuh sampai tutup sume bahagian...jangan abiskan kastrad tu ye..

5. curah separuh buah2 koktail tadik..ketepikan jap

6. masak jeli tadi...nak masak jeli leh tengok arahan kat kotak ye...da siap curah plak jeli tu dalam bekas triffle yang dah half way tadik..

begini la rupe triffle aku yang half way..suke ati je mak aku kate tak semengah..sedeh betei..lom siap la makkkk..

7. tunggu sampai jeli tu beku sket..i mean..keras sket la...then leh letak baki kastard tadik atas jeli..pastu letak baki buah koktail n campak le gajus yang dah digoreng ngan cokelat rice sebagai hiasannn...dann tadaaa!!!

pandangan atas..meriah uolls?..heheh

pandangan tepi...sile lap ayaq liuq menetes atas keyboard tu ye kwn2...heheh

amacam?ade sape2 nak wat aku jadik bini skang?hahahah..sile amik nombor...(bajek hot!)

eheh..actually masa aku tunggu jelly tu keras..seyes bapak lame!mungkin aku terlebeh isi air..yela sedap je aku curah air masa masak menatang tuh..siap tambah gula nak manis sket..wakakka..last2 aku sumbat dalam peti..hamek ko!..keras pon..wakakaka..and aku sangat suka gajus!kunyah2 mende tu sambil wat keje  terlupe nak letak atas puding..gagag...naseb baek tak habis aku kejekan gajus tu

oh lupe..pastuh sile simpan dalam peti dalam 2 jam gitu sebelum di melantak kan oleh seisi keluarge mahupon bersama ketua kampung..puding nie sedap di makan sejuk2 di hari yang panas2...heheeh...

selamat mencoba lah ye...=)

p/s: aku tertido masa tunggu puding nie sejuk dalam peti..sebab hamun dengar mak ngan ayah bercakar tengok bola..dem betei!last2 bangun tengah malam macam saka geledah peti makan puding..bahahahha..


4 comments:

cik sakura said...

best ke..hehe..nanti cik sakura nak cuba la bila balik rumah nanti..

Asyieq-iN Rkey said...

best2 try la..=)

cik sakura said...

yeke..nanti nak try test ngan mama..nampak macam menarik..thanks share resepi ni..hehe

Asyieq-iN Rkey said...

lagi best klu letak aiskrim vanila atau whipped krim cik sakura...=)