geng budak slumber

Friday, July 22, 2011

TaFakuR JuMaaT

assalamualaikum n afternoon kwn2..=)

waktu rehat lom abis lagi..kat opis nie kalau jumaat rehat dari 12.15 sampai 2.45..amek kau..lama kan?ehheh..aku stay je kat opis...tak gi mane pon..nak balik tade transport..

Jumaat...BW tadik tengok ramai gak kawan2 blogger yang post entry berunsur keagamaan..mencuci hati sume kan..tetibe tengok entry aku pagi tadik cam insap sket...hahaha...apejadahnya la aku melagho..(wat mende sia2) 

nak post entry cenggitu aku tak bape nak reti...so try gak carik2 kat blog2 laen kot dapat ilham ye dak?mane tau ilmu yang aku sampaikan ade owang guna...perkh...dapat gak kumpul pahale..ehhehe..

hmmm....nak post ape..nak post apeeee..nak postt apeeeeee......????????

"Ya Allah, jika segala kesusahan dan keperitan ini mendekatkan aku dengan-Mu, janganlah engkau mengurniakan aku kesenangan dan kemudahan kerana aku takut aku akan jauh dari-Mu lantaran kelalaian dan kealpaanku."
sumber: iluvislam.com

jumpe nie kat website iluvislam...bape kali dalam sehari kita ingat tuhan...(tetibe tau nak tulis ape kan..ehehe)
tah...aku rasa untuk aku...time susah baru nak ingat tuhan ye dak?time pipi di lempang dengan dugaan...bahu di hempap dengan kesusahan baru nak ingat ada tuhan tempat mengadu...hmm..angkuhnya kita...i mean aku la jugak

hidup tak akan berhenti dengan ujian...yang membezakannya cuma darjah kepayahan yang perlu di lalui...

23 taun hidup..aku rasa dugaan aku belum sehebat mak..sebab tu bila di landa ujian..satu yang aku ingat..kalau mak leh..nape tak aku...

ari 2 aku ade bace satu cite tentang seorang wanita yang kehilangan anaknya..nak anaknya kembali hidup..seyes aku tak ingat dari mana..sorry sangat..but isi ceritanya..bila si ibu datang berjumpa pendeta menyatakan hasrat die tu..pendeta tu suh die cari rumah yang penuh dengan kebahagian..tak penah ade kesedihan dan kepayahan...

tanpa banyak soal ibu tu g cari..n dalam perjalanan die mencari tu die jumpe ngan macam2 kesedihan orang..n die membantu setiap orang tu sampai die lupa yang die sedang bersedih ngan perginya anak die...n die merasa kebahagiaan bila die dapat menolong orang ngan segala kepayahan tu...=)

apa yang aku dapat dari citer 2...bila kita sangat2 sedih..bila kita sangat2 kecewa n terbeban..kebahagian tu akan datang bila kita mula memahami paling tidak merenung kepayahan orang lain...kita tidak akan rasa keseorangan n kekuatan tu akan terbina sket2..tu yang aku cuba apply

tah napa..kadang2 ade member2 yang suka ngadu masalah kat aku...mungkin aku suka nak dengar..=)

walaupon aku tak dapat nak tolong sangat..tapi ada masa..kata2 nasihat tak seberapa aku wat diorang feel better....n guess what!i feel better too..sebab sume tu distract aku pk masalah aku sendiri...

tak lupa..doa n redha...satu je aku pegang kuat2...kata2 lecturer aku n ade aku jumpa kat blog terfaktab ari 2

LIFE IS UNFAIR...BUT GOD IS FAIR...

ayat "bergantunglah dengan tuhan dan bersabar" memang cliche...balik2 tu yang kita dengar bila ngadu masalah kat orang kan?tapi trust me..it works!

soo...untuk jumaat yang penuh berkat neh..n hari2 ape pon.......peeps!chill n always depend on allah k!he will never broke u're heart..=)

p/s: apsal aku ase rase dizzy2 je nie...adeyyy





7 comments:

aimie amalina said...

=)

heee..moge hari ni indah buat kamu!

Asyieq-iN Rkey said...

haraplah!..=)

cik LOLA said...

cik LOLA singgah sini..
amin amin..semoga kamu dirahmati ALLAH..

nice blog..:)

singgah la sini
http://kasuttinggiakuh.blogspot.com

TeAqArH said...

kite sebagai manusia selalu alpa..sedangkan DIA yang selalu disisi kita

Asyieq-iN Rkey said...

thnx everyone..ye moge kite di redhai

cik sakura said...

2 tahun cik sakura diuji dengan satu dugaan yang buat cik sakura terjatuh..dan 2 tahun itu juga mengajar cik sakura erti kehidupan sebenar..kini cik sakura bangun teruskan kehidupan demi keluarga dan kawan2 yang menjadi tulang belakang cik sakura..

Asyieq-iN Rkey said...

alhamdullilah cik sakura masih boleh bangun..thats y i adored u're spirit..smoge kite same2 kuat utk lalui dugaan ape pon..=) nice to know u cik sakura..